Yazılı Fetva

Çek veya Senet Kırdırmak Caiz midir?

13801
08.03.2011

Bir arkadaşım ticaret yapıyor ve elinde genelde çek ve senet oluyor. Acaba bu çek ve senetlerin peşin paraya çevrilmesi doğru mu? Mesela 1 milyarlık bir çek, peşin 1 milyarla takas yapılabilir mi? Galiba buna çek ve senet kırdırma da diyorlar. Ama dediğim gibi miktar aynı ama tarihi birkaç ay sonra böyle bir farklılık var. Yani tarihi 3 ay sonra olan bir çeki tutup ben arkadaşıma veriyorum daha sonra da o da bana nakit para veriyor, miktar aynı.

Çek ve senet kırdırma, günü gelmeden önce tahsil edebilmek için üzerinde yazandan daha düşük bir miktara çeki veya senedi bozdurmaktır. Bu tam bir faizdir. Çünkü çek ve senet bir para ise onu kendi cinsinden bir şeyle farklı bir fiyata satmış gibi olunur.
Bin liralık bir çeki veya senedi gününden iki ay önce verip üzerinde yazan oranda para almak ise buna benzememektedir. Bunun benzediği şey, borç para alıp o paranın oranı kadar bir senet imzalamak gibidir. Netice olarak şunu bilmemiz gerekir: Para, kâğıt üzerinde herhangi bir meta araya girmeden yani ticaret yapılmadan işlem gördüğü sürece fıkıh açısından şu kadar veya bu kadar muhakkak bir sıkıntı vardır. Çok dikkatli olmak zorundayız. Allah'a emanet olun.

Nureddin Yıldız