Yazılı Fetva

Çalgılı Düğünde Bulunmak

46167
12.10.2012

Selamünaleyküm  Hocam benim sormak istediğim sorum. 2 hafta önce eşimin kardeşinin düğünü vardı. Biz düğünün erkek kadın karışık çalgılı bir düğün olduğunu biliyorduk. Eşim ailenin ilk çocuğu ve bende ilk gelinleriyim. Bu nedenle gidip gitmemek konusunda kararsızlık yaşadım. Biz farklı bir şehirde yaşıyoruz. Biletlerimizi aldık 8-9 saat yolculuktan sonra kayın validemin evine gittik. Düğün evi olunca çalgılar çalıyordu. Ben çok rahatsız oldum. Başka odalar geçtim falan baktım olmuyor. Düğün evine gelen herkese düğüne katılmayacağımı bunun haram olduğunu biz sadece annemleri yalnız bırakmamak gelen misafirlere hizmet etmek yani geri hizmette çalışmak için geldik dedik. Aynı gün akşam kına yaptılar. Eşime ben kardeşinin düğünü olduğu için gitme demedim. Ama baktım oda benimle birlikte evde kaldı ve kınaya gitmedi. Ama herkes özellikle annesi bize çok kızdı. Madem düğüne katılmayacaktınız neden geldiniz, gelmeseydiniz. Düğüne gelen gidenleri karşılamıyorsunuz. Ben tek başıma yetişemiyorum. Oynamasanız da bir kenarda durun. Benim hoca akrabalarımda geldi düğüne ama oynamadılar. Siz nasıl bir şeysiniz ben anlamadım, dedi. Ertesi gün oldu gene eve gelen misafirlerle ilgilendik, akşama düğün vardı çünkü. Eşimle ben gene düğüne gitmedik evde kaldık. Bu sefer benim annemler düğüne gelmişler. Bende annemleri uzakta olduğumuzdan 2 aydır görmemiştim. Bu sefer kayınvalidem annenler geldi onların damı yanına gelmeyeceksiniz, dedi. Bende onlar buraya gelsin ya da ben daha sonra evlerine gider görürüm dedim. Kayın validem daha çok sinirlendi. Bu sefer baktım annemler düğünü bırakıp bizim yanımıza geldiler. Bana ve eşime kızdılar. Senin kardeşin evleniyor senin evde ne işin var. Benim için sen ona ne bakıyorsun sen git kardeşinin düğününe dedi ve eşimi alıp gittiler. O sırada takı merasimi olduğundan eşimde takısını takmış. O ara yatsı ezanı okunmuş. Sonrasında da Allah'tan yaradanım çok büyük mahallede birinin öldüğü haberi gelmiş ve düğünü bitirmek zorunda kalmışlar. Biz düğünden sonra evimize döndük hocam. Ama kayın validem halen telefon açıp işte düğün CD sini izliyorum oğlum yok, gelinim yok. Herkesler var bir tek sizler yoksunuz, diğer oğluma kız arıyorum. Onun düğününü yapacağım sizi çağırmayacağım. Bir daha buraya gelin demeyeceğim diyor. Eşime de bana da bizim nasıl davranmamız gerekiyor hocam annemize. Kalbini kırmak istemiyoruz. Ama Allah'ın haram kıldığı şeyde de bulunmak istemiyoruz. Bana bir yol gösterin hocam. Rabbimin rızasını kaybetmeyeceğim bir yol hocam.
Ayrıca eşimin 7.sınıfa giden 12-13 yaşlarında bir erkek kardeşi var. Oda bizimle gelmek istedi. Okullar tatil oldu ben abimler de kalacağım dedi. Ben bundan da rahatsız oldum hocam. Eşim işe gidiyor ve ben evde yalnız kalıyorum. Benim o yaştaki kaynımla evde yalnız kalmam doğrumu hocam. Ben harama düşmekten çok korkuyorum. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Ne yapacağımı biliyorum da hocam. Kayın validemi  eşimi ve kardeşimi kırmadan nasıl çözümleyeceğimi bilemiyorum. Kendimden İslam dan soğutmak da istemiyorum kimseyi. Ne olur hocam bana hayırlı olan yolu gösterin. Allah razı olsun hocam her şey için. Selamünaleyküm.

Selamünaleyküm. Sizi tebrik ederim. Eşinizi de özellikle tebrik ederim. Ona selamlarımı ve dualarımı iletin lütfen. Allah, yaptığınızı kabul buyursun. Şeytanı delirtmiş siniz  Bundan sonra yapmanız gereken bir şey yoktur; hiçbir şey olmamış gibi ilişkilerinizi sürdürün, kayınvalidenizi arayın, konuşun, dua edin, dua isteyin. Hiçbir şey olmamış gibi! Geri dönmesi gereken siz değilsiniz, onlar akıllarını başlarına alsınlar. 13 yaşında bir çocuk, buluğ çağı inceliklerine yaklaşmış bir çocuktur. Onun yanında bedeninizin ayrıntıları belli olacak şekilde bulunmayın, evin başka bir odasında bulunsun eşiniz evde yokken. Sizi tekrar ve tekrar tebrik ederim. Cihat denen ne ise onu yapmışsınız. Sizi tebrik etmeye gelmek isterdim. Allah yuvanızı bahtiyar etsin. Yeriniz cennet olsun. Salih ve saliha çocuklarla yaşayasınız. Eşinize de selam ve duamı iletiniz.

Nureddin Yıldız