Yazılı Fetva

Bir Bayanla Bir Erkek Arada Perde vb. Olmadan Görüşebilir mi?

7365
16.11.2014

-Selamünaleyküm. Bazı hocaefendiler bayan sunucularla veya yorumcularla program yapıyorlar, bunu açıklar mısınız?
-Aleykümselam. Bir bayanla bir ortamda bulunmanın şartları, sunucu ya da programcı olunca değişmez. Gerekli hassasiyetler korunuyorsa bayanlarla da program yapılabilir. O şartları koruma ise tahmin edebileceğiniz gibi kişinin takvası ile alakalı bir durumdur.

Böyle bir fetvanızı okudum. Şu hadis aklıma geldi: “Mü’minlerin annesi Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin eşi Ümmü Seleme radıyallahu anha anlatıyor: ‘Bir gün gözleri âmâ olan İbn Ümmü Mektûm Resûl-i Ekrem’in huzuruna girmek için müsaade istedi. Ben ve diğer zevcesi Meymûne orada bulunuyorduk. Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem bize, ‘Çekilin ve saklanın.’ buyurdu. Biz de, ‘Ey Allah'ın Resûlü! O, âmâ ve iki gözü de görmez, niçin çekilelim?’ dediğimizde, Resûl-i Ekrem sallalalhu aleyhi ve sellem, ‘O görmüyorsa siz de mi görmüyorsunuz?’ buyurdu. Buna göre şer'i tesettürlü dahi olsa bir bayanla bir erkeğin arada bir perde, duvar vs. olmadan görüşmeleri caiz midir?

Aleykümselam. Zikrettiğiniz konu hakkında âlimlerin farklı yorumları vardır. Size o yorumlara girmeden yani o bilgi aynen öyledir şeklinde kabul ederek, meselenin özetini şu şekilde izah edebilirim:
a- Bir kere hiçbir tereddüte gerek kalmayacak şekilde takva boyutunun belirttiğiniz gibi olduğu ortadadır. Bunu tevil etmeye gerek yoktur.
b- Caiz olabilirlik boyutu ile alakalı olarak ise söylenebilecek çok söz vardır. Verdiğiniz bilginin yanında kadınların Peygamber aleyhisselamın mescidine geldikleri, erkek sahabilerle yol ortasında konuştukları, mescitte Ömer'e hitap ettikleri ve benzeri yüzlerce denebilecek olay vardır. Bunların hiç birinde de yol ortasında perde gerip konuşma bilgisi yoktur. Bundan da anlaşılıyor ki, meselenin bir orijinal takva boyutu bir de pratikte caiz olabilecek boyutu vardır.
c- Yaşadığımız topraklardaki durumu da dikkate almamız gerekmektedir. Ne kadarı caiz olur sorusunun cevabına göre davranmaya mecbur olduğumuz durumlar bulunmaktadır. Siz hastanede veya başka bir yerde ne yapıyorsunuz mesela? Bayan varsa işinizi görmüyor musunuz?
Takva boyutunu ideal görüp tahakkuku için mücadele edelim. Caiz olabilecek şeyleri de zorlayarak kendimize sıkıntı üretmeyelim. Ortada bulunmak daha itidaldir.

Nureddin Yıldız