Yazılı Fetva

Batı kültüründen nasıl korunabilir ve kurtulabiliriz?

4108
30.10.2015

Malum, ülkemizin gençleri ağır bir kültür emperyalizmine maruz kalıyor. Gerek internet gerekse diğer kitle iletişim araçlarıyla bizlere sürekli batı kültürlerinin adetleri, gelenekleri, ritüelleri, yaşam tarzları dayatılıyor ve bunun sonucunda da Türkiyeli Müslüman gençler bir aşağılık kompleksi içerisine giriyor; batılılara özeniyor, onların yediklerini yiyip onların giydiklerini giyiyorlar, onlar gibi yaşıyorlar. Biz imanımızla onlardan üstünken belki de yaşayış olarak namazı olmayan, orucu olmayan Müslümanların onlardan bir farkının olmaması nedeniyle onlardan aşağıdaymışız gibi yaşıyoruz. Ben de kendime baktığımda bu aşağılık kompleksinden payımı aldığımı görüyorum, Allah affetsin. Hocam bundan nasıl kurtulabiliriz?

Şu dünyadaki varlığımızda her şeyin aslı imandır. İmanımız kadar kimliğimiz olur, amelimiz olur, şahsiyetimiz olur, sabrımız olur. Ashabı kiram ile aramızdaki kalite farkı da imandaki kalite farkından kaynaklanmaktadır. İmanımız güçlü tuttuğumuz zaman tek başımıza cihana meydan okuyacak kudretimiz olabilir. İman zayıflayınca da esen yelden bile çökecek bir kimliğimiz olur. Bu nedenle mü'minler olarak bu zamanda bütün himmetimizi öncelikli olarak imanımızı takviyeye ayırmak zorundayız. Ambalajla uğraşma yerine özle uğraşmalıyız. İmanımızı takviye için şunlara dikkat edilebilir:
1- İmanımızı öz olarak Kur'an ve Sünnet'ten alacağız. Felsefe ve ideoloji karışmış iman çökmeye mahkûm olur.
2- İmanî konularda örneğimiz ashabı kiram olacak. Gruplar ve sonraki nesillerden gelen şahıslar üzerinden iman örneklemesi yapamayız.
3- İman, insan üzerinde yansır. Bu da kimi izlediğimiz önemli duruma getirmektedir. Arkadaş çevremiz hatta iş çevremiz, oturup kalktığımız insanların hepsi imanımıza bir çeşit yön vermektedirler. Kendimize iyi bir çevre öz ifadesiyle 'salih arkadaş' çevresi oluşturacağız.
4- Günlük ibadetlerimiz, imanımızı sürekli takviye eder, canlı kalmasını sağlar. Bu nedenle de ibadetlerde ihmalin imana yansıyabileceğini bilerek tedbir alacağız. Namaz başta olmak üzere ibadetlerimizi imanımızın bekçisi bileceğiz.
5- Bilgili olmak iman için gereklidir. Kur'an ve Sünnet bilgisi başta olmak üzere bilgiyi beşikten mezara kadar ihtiyaç olarak görüp kabulleneceğiz.
6- Allah'ın koruduğu kulu dışında kimsenin garantisi yoktur. Sürekli dilimiz duada olacak ki Allah'ın muhafazası bizimle olsun.

Nureddin Yıldız