Mektuplar

Bağlı Olduğum Cemaat İle Anne-Babam Arasında Çıkmazdayım

18177
19.08.2014

Selamünaleyküm, 

Bir kardeşimiz ................. hoca cemaatine bağlı. Anne babası ise burada bulunmasından razı değil. Ayrılmaması durumunda haklarını helal etmeyeceklerini söylüyorlar. Kardeşimiz bir çıkmaza girmiş durumda. Bu durumda İslami açıdan ne karar alması gerekiyor? Cevabınız için Allah razı olsun hocam.

Selamünaleyküm.

Meseleye mevcut krizin zorladığı bir gözle bakarsanız çözüm üretemezsiniz. Artık iki grubun kavgası şeklini almış bir tartışmada herkes haklı, herkes en doğrudur. Şeytan böyle derinleştirir tartışmaları. Bu nedenle verdiğiniz isimler üzerinden size cevap veremem. Verecek olsam da bir yararı olmaz. Yararı olmayacak şeyi yapmanın da anlamı yoktur.

Ben size, meseleye bir fıkıh konusu olarak bakıp cevap vereyim. Lütfen siz de bu cevabı genel bir ilke olarak anlayın ve ona göre de değerlendirin.

Yaptığı işlerin tamamı Şeriat’a uygun, ihlaslı ve ücretsiz bir hizmet grubuna katılan bir gencin bulunduğu yerle ilgili dini hüküm en üst noktada FARZ-I KİFAYE olabilir. Farz-ı Kifaye’den öteye gitmesi mümkün değildir. Mü'minlerin en üst makamı olan Halife’nin dışında kimse yaptığı işi bütün mü'minleri bağlayacak bir cihat olarak gösteremez. İyi ve yararlı bir çalışma olması, hatta cihat olması başka şey, duyan her mü'minin katılması zaruri olacak bir cihat olması başka şeydir. Mü'minlerin emiri Halife emrederse, o FARZ-I AYIN bir cihat olur. Aksi takdirde ise en üst noktada FARZ-I KİFAYE olabilir.

Türkiye’de veya başka bir yerde, İslam toprağını müdafaa dışındaki çalışmaların değerlendirilebileceği nokta budur.

Bir mü'min gencin, anne babasının münker olmayan bir emrine itaat etmesi ise FARZ-I AYIN’dır.

Farz-ı kifaye ile farz-ı ayın karşı karşıya geldiğinde, tercihin farz-ı ayın yönünde olması en temel kurallardan biridir. Buna göre de kardeşimizin ebeveyninin lanetinden çekinmesi ve onlara itaat etmesi gerekmektedir.

Bir noktada kilitlenmiş birinin bu söze kulak verip vermeyeceği bellidir. O da kendine göre yeterli belgeler üretecektir. Biz bütün ümmetin ortak değerleri üzerinden bu tespiti yapmaya çalıştık. Gurupların menfaatlerini kollama uğruna söylenebilecekler ve yapılabileceklere diyebileceğimiz yoktur. Allah yardımcımız olsun.

Selamünaleyküm.

Nureddin YILDIZ

Nureddin Yıldız