Yazılı Fetva

Arıcılık Üzerine Sorular

5508
26.10.2013

Selamünaleyküm sayın hocam; sizlere bir kaç tane sorum olacak inşallah:
1)Bizim buralarda bazı arıcılar  arıların oğul verme zamanı arazide bazı yerlere boş kovan bırakmaktadırlar.  Eğer kovan arı ile dolarsa onu alıp kendilerine mal etmektedirler. Tabi ki kovana kimin arı oğlu geldiğini bilmek mümkün değildir. Böyle yapmak caiz midir?
2) Arıcılar zaman zaman bazı yerlerde konaklamakta ve oradan göç edince de araziye çalışmaya çıkıp da kovana dönemeyen arılar dışarıda kalmaktadırlar.
Ertesi gün veya daha sonradan konaklama yerine gelen arılarda sahibi gittiği için dışarıda kalmaktadır. (eğer oradan  bal alınabilmiş ise sahibi aynı yere en erken 1 yıl sonra gelir.)  Eğer o arıları bir kovanda toplamazsan öleceklerdir. Böyle bir durumda kendine ait olmayan bu arıları bir kovanda toplayıp alabilir misin?
3) Arazide gezerken bir ağaç kovuğunda veya her hangi bir yerde sahipsiz arı bulunsa onu alabilir misin?

Selamünaleyküm. İkinci ve üçüncü durum, sakıncadan söz edilemeyecek bir durumdur. Birinci durum ise örfe bağlıdır. Bu şekilde yapılmasını o yöre insanları çalma olarak görmüyorlarsa sakıncası yoktur. Arıcılar arasında böyle bir şey yanlış kabul ediliyorsa o takdirde yapılan yanlış demektir.

Nureddin Yıldız