Yazılı Fetva

Aramayan Sormayan Akrabaya Sılayı Rahim

12438
22.04.2012

Selamünaleyküm hocam; afiyettesinizdir inşallah? Rabbım sizden sizi yetiştirirken emeği geçen herkesten razı olsun inşallah, hayırlı uzun ömürler nasib eylesin (amin) hocam durumumu izah edeyim, 6 yıldır evliyiz, rabbimin bize emanet ettiği 2 kız evladımız var, beyimle elhamdülillah ne maddi nede manevi bir problemimiz yok, insan ilişkişkilerimiz çok çok iyi, sevilen sayılan insanlarız hamdolsun. Evimizde yaşantımızda İslamın kuralları geçerlidir. kızlarımızı yetiştirirken de birçok hususa dikkat ederiz tv yoktur en basiti evimiz de. Hocam sorum ve sıkıntımızda şu malesef; beyimin ailesi (böyle tanımlamak istemezdim ama sorun anlaşılsın diye) İslamı çok iyi bilen fakat eylemlerinde bunu göstermeyen İslamı yaşama konusunda hiç hassasiyetleri olmayan bir yapıya sahipler, beyimle biz evlendiğimizde ciddi bi şekilde iflas etmişlerdi beyim onların kendilerini ezik hissetmemeleri için elinden geleni yaptı, hiçbir zaman onları bırakmadı, saygıda kusur etmedi ben şahidim, şimdi durumları çok çok iyi diğer abilerimizle de(abilerimizin ikiside çok büyük saygısızlıklar, terbiyesizlikler yapmalarına rağmen) araları çok iyi, fakat beyimi ve bizi pek aramazlar ve biz çok ısrar etmedikçe bize gelmezler, böyle olunca oda çok soğudu onlar bizi sevmiyor sevseler biraz bizimle ilgilenirler, ararlar sorarlar diyip duruyor, bense sürekli araması istanbula geldiklerinde sürekli onlara gidelim diye beyimi çok zorluyorum ve biz bir hata yapmışızdır diye ısrar ediyorum sorum şu hocam;
1. Beyim içimde sevgi falan kalmadı diyor bu normal mi Allah katında karşılığı var mıdır? Ne olursa olsun arayıp sorması, ihtiyaçlarını görmesi gerekmez mi?
2. Beyim teşkilatta gençlik başkanı ve düzenli bir işi var ailesi ise bir termal işi ile gece gündüz uğraşıyorlar ve beyime her şeyi bırakıp para kazanmak için bu işle uğraşması için sürekli psikolojik bir baskı uyguluyorlar. Bu durumda tutumumuz nasıl olmalı?
3. Ana babanın önemini bilen bir aileden gelen biri olarak benim ısrarım doğru mu yoksa hata mı ediyorum? Allah razı olsun.

Selamünaleyküm.
Sevgiyi kanunla veya reklamla oluşturmak mümkün değildir. Zorla sevmek dinen de istenmez insandan. Bizden istenen, insanî görevleri eksiksiz yapmamızdır. Eşiniz, ailesine karşı görevlerini her durumda yapacaktır. İhtiyaç anlarında yanlarında olacaktır. Diğer sevgi hususunu ise zamana bırakmak durumundadır. Sizin de eşinizle ailesi arasındaki ilişkilere bu düzeyde karışmanız pek doğru değildir, sorun size sirayet eder sonunda, siz suçlu olursunuz. Sadece emribilmaruf düzeyinde ilgilenin konuyla. Allah ailenizi ebedî saadete erdirsin. Mücahit, salih, âlim çocukların anne babaları olasınız.

Nureddin Yıldız