Yazılı Fetva

Annenin Gönlünü Almak

10301
07.12.2011

Ve Aleykümselam ve rahmetüllah, Rahmetellilalemin Şemsiyesi Altında buluşabilmek ümidi ile. Sayın Hocam Pazertesi günü videonuzu izledim, (Dün akşan itibari ile tam 2 gün oldu) Dün akşam tekrar izledim, Çok doyurucu sohbetiniz var, Rabbim sizden razı olur inşallah, Çok güzel reçete sunmuşsunuz, Ancak reçetedeki ilaçların nasıl kullanılacağını söylememişsiniz, ya da ben çözümleyemedim. Bilgi sahibiyiz, ya da olmaya çalışıyoruz, Ancak bu bilgiyi nasıl kullanacağımı bilmiyoruz/bilmiyorum. Geçen zaman içerisinde, Anne Baba ve Evlat ilişkisi Özellikle evladın rolü üzerine bir çok ayet ve hadis eksenli araştırmada bulundum. Her bulduğum bilgi benim hareket alanımı daha da daralttı. Kime nasıl davranmam gerektiğini, benim için yıllardır çektiği eza ve cefaya karşın nasıl bir yol bulup da GÖNLÜNÜ ALABİLECEĞİMİ bir türlü çözemedim. Kendi çabamla yapmaya çalıştığım davranışlarda hep kayaya çarptım, annemin gözünden daha da düştüm. Önerilerinizi bekliyorum, Allah Emanet Olun.

Selamünaleyküm.
a- Öncelikle sizin bu sorununuzu yani ebeveynle olan ilişkinizin gelişme sürecini bir AİLE SORUNU olarak değil de ALLAH’IN SİZDE GÖRMEYİ MURAT ETTİĞİ BİR CİHAT olarak değerlendirin. Kendinizi Filistin’deki bir mücahit gibi algılayın.
b- Filistin’deki veya bir başka yerdeki mücahit ya da siz, istediğiniz şekilde yönlendirebileceğiniz bir eylemin içinde olmayacaksınız. Eğer önemli olan Allah Teala’nın rızası ise o rızayı ne kadarla ve ne zaman kazanacağınızı bilemezsiniz. Bilecek olsanız onun adı imtihan veya cihat olmaz. Bunu da belleğinize yerleştirin.
c- Bu iki kuralın tabii sonuçlarından biri olarak şunu da belleyin: Allah Teala kimseye kaldıramayacağı bir yükü yüklemiyor. Sizin yükünüzden mesul olduğunuz kısım kaldırabileceğiniz kısımdır. Tıpkı anne veya babanızın hastalığından ötürü sizin taşıyacağınız mesuliyet kadar düşünebilirsiniz. Uğraşır durursunuz ama hastalığı iyileşmezse bir kenarda kaderin tecellisini beklersiniz. Mevcut sorununuzu da bu tarzda değerlendirin. Okuduğunuz ayet ve hadislerin size verdiği bilgiler kadarını tatbik ettiğinize kalbinizi
inandırın. Ardından da oturun diğer insanî görevlerinizi yapmaya devam edin. Siz sadece ebeveyn imtihanı ile karşı karşıya değilsiniz. Pek çok göreviniz var; her birinden sorumlu olacaksınız. Yeter ki kalbinizin kararları duygusallık sonucu olmasın.
d- Asla ebeveyninizi muhakeme ve cezalandırmayı düşünmeyin. Ahirete bırakın. Tamamen terk edin o işi. Yüzde yüz iman edin ki, ebeveyninizin bu gücü sadece dünya hayatında vardır. Onları siz muhakeme edemeyeceksiniz ama Allah, her nefeslerinin hesabını soracaktır. Burada onlara soramadıklarınızı sizin adınıza Allah soracaktır.
e- Kendinize ek meşguliyetler, teselli alanları üretin. Okuyup yazmayı deneyin, farklı bir şeyler yapıp efkârınızı savın. Çok büyük bir sabır göstermeye kararlı olun. Gaye cennet ise onu kazanacaksınız biiznillah. Allah’a emanet olun.

Nureddin Yıldız