Yazılı Fetva

Anneden Habersiz Nikah Kıymak

9812
22.11.2011

Es-selamu Aleykum ve Rahmetullah. Hocam 21 yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Allah nasip etti ve bu senenin başında tevbe edip namaza başladım, salih kardeşlerle tanıştım, derslerinize, makalelerinize ve kitaplarınıza ulaştım. Neyse lafı uzatmayayım. Hocam ben tevbe ettiğimde benimle birlikte kız arkadaşım da tevbe etti ve namaza başladı. Ancak biz buna rağmen görüşmeye devam ettik. Ve ramazan ayında ailecek gidip kızı annesinden (babası yok) istedik ve söz takıldı. Babam annesine çocuklara nikah kıyalım böyle nikahsız dolaşmaları doğru değil dedi. Ancak annesi çok sert bir tepki verip bunu kesinlikle reddetti. Kızın okulu bitene kadar (4 sene) sabretsinler dedi. Kendisi İslami anlamda cehalette kalmış birisi ve öyle sabit fikirli ki hiçbir şekilde kendi doğrusundan başka bir şey dinlemez. Biz de bu yüzden şeytana uyup nikahsız görüşmeye devam ettik. Ancak benim artık imanımın zayıflamasına tahammülüm kalmadı ve nikah olana kadar kesinlikle görüşmeme kararı verdim. Tabi sözlüm bunu kaldıramıyor. Kafamın etini yiyip duruyor ve ben ne derslerime ne ilmi okumalarıma konsantre olabiliyorum. Acaba bu koşullar altında benim aile fertlerimin ve şahitlerin eşliğinde sözlümün annesinden habersiz nikah kıysak bu sahih olur mu? Soruyu vicdanıma bırakmayın hocam lütfen fıkhi boyutunu açıklayın. Çok içim daralıyor. İnşaAllah mail'ime tez dönüş yaparsınız.

Selamünaleyküm.
Bir kere sizin bu kararınız ne kadar ciddi, bunu yine sizin vicdanınız çözecek. Zira yaşınız, en ciddi kararı bile bir başka ciddi kararla çözme yaşıdır. Bunu iyice kararlaştırın.
Evlenme zamanını da daha erkene almayı kafanızdan silmeyin.
Kendi anne babanızla hareket etmeyi ilke edinin.
Ve şunu kesin bir kural olarak bilin: Nikâh, nikâhtır. Şu kadar bu kadar nikâh olmaz. Sizinle nikâh kıyan hanıma da bu yazıyı muhakkak okutun. 'Düğüne kadarlık' diye bir nikâh yoktur. Dinen böyle bir nikâh kıymanızın bir sakıncası yoktur. Ancak şunu sakın unutmayın: Şeytan bir damla sudan bir dere üretebilir. Çok dikkat edin.
Dualar ederim size.

Nureddin Yıldız