Yazılı Fetva

Ameliyat sonrası belirsiz zamanlarda olacak kanamada abdest ve namaz nasıl olmalıdır?

18588
20.05.2015

Ben yakında nasip olursa küçük bir operasyon geçireceğim. Operasyon makat bölgesindeki bir yaradan dolayı olacak. Doktor ameliyat sonrası 5-6 hafta boyunca tamamen belirsiz zamanlarda kanama olabilir dedi. Bu kanama damla damla ya da çok küçük sızıntı şeklinde olabilirmiş ve bazen hiç olmaz bazen de tüm gün olabilirmiş; hiç beklenmedik bir zamanda kanama olabilir ve hissedilmez dedi. Yani namaz sırasında da olabilir, öncesinde de ve hissedilmiyor. Bir de -affedersiniz- makat bölgesinde olduğu için dışarıda, herhangi bir yerde kontrol etme imkânı da yok. Benim bu durumda namazım, abdestim nasıl olur hocam? Ne zaman, nasıl kanayacağı belli olmayan ve sürekli kontrol etme imkânım olmayan bu durumda özürlülük durumu mu olur?

Size şöyle bir tavsiyede bulunabiliriz:
Yaralı bölgeyi pansuman şeklinde kapatın. Elinizdeki bir kesiği pansuman ettiğiniz gibi olsun. Pansuman içinde yani sargı durumundaki yerde kanama olsa da zararı olmaz. Onu açtığınızda abdest almanız gerekir sadece.
Bunu yapmanız mümkün değilse durum şöyle olacak:
Özür sahibi olmanız için iki namaz arasındaki vakit kadar sızma şeklinde de olsa sürekli kanama olması gerekir. İki namaz arası kadar zaman olmayınca normal kabul edileceksiniz. Bu da namaz öncesinde çamaşırınızı kontrol etmenizle mümkündür. Namaz öncesinde kontrol edin, gerekiyorsa abdest alın ve namaz kılın. Namaz esnasında vesveseye dönüşmemesi için bakmanız gerekmez. Hissederseniz bakarsınız sadece.
Geçmiş olsun, Allah Teâlâ afiyetinizi iade buyursun.

Nureddin Yıldız