Mektuplar

“Âhiret Şuurunu Nasıl Kazanacağını Soran Müslümana”

6506
13.05.2015

Selamünaleyküm Hocam;

"Ötelerden Haberler" konulu pazar sohbetinizi dinledim..

Ancak bir şey sormak istiyorum. Sohbette bahsettiğiniz “âhiret şuurunu” nasıl kazanacağız?

Ölümün ötesini bilerek yaşamanın marifet olduğunu söylüyorsunuz. Peki, bu marifeti nasıl kazanacağız? Bu şuuru nasıl oluşturabilirim? O hissiyatı nasıl sağlayabilirim?

Allah razı olsun.

Selamünaleyküm.

Selamünaleyküm.

İlk önce ve en önemli olan şudur: Elbette bu, bir iman meselesidir her şeyden önce. Yani imanın kuvvetli olması gerekiyor. Bir mü'min, imanının kuvvetli olması için çırpınır. Bir yandan Kur'an, hadis okuyarak, ümmetin büyüklerinin hayatlarını inceleyerek, fıkıh sahibi olarak imanını kuvvetlendirecek işleri yapar. Diğer yandan da imanını kemirmek isteyen şeytana karşı tedbirler alır. Böylece imanı korunmuş ve güçlü tutulmuş olur. Bu durum âhirete karşı sürekli uyanık bulunma durumu olarak devam eder.

İkinci olarak da şunu bilmek gerekiyor:

Biz bir imtihan ortamındayız. Âhiret için varız ama dünyada bulunuyoruz. İmtihanımızın gereği olarak bulunduğumuz bu dünyada bizden beklenen, dünyaya kapılmadan âhireti kazanmaktır. Biraz kapılırsak hemen geri dönebilmek görevimizdir. Sıfır sorunlu bir dünya imtihanı keşke olsa ama neredeyse mümkün değil gibidir. Öyle veya böyle bir sorun ya da kayma, yıpranma yaşayacağız. Önemli olan ayağı kayanın sürüklenip gitmemesi aksine hemen kendisini toparlayabilmesidir. Bu toparlama istiğfar ve tevbe etme, doğan boşluğu ibadetle doldurma, dünyacı insanlardan uzak kalıp derdi âhiret olanlarla beraber bulunma şeklinde olabilir.

Bu imtihan sürecinde unutulmaması gereken inceliklerden biri de şudur: Bizim dünya ile sınanmamız, ondan bağımızı kesmemiz demek değildir. Huzurlu bir denge içinde dünya nimetlerinden de yararlanmamız gerekmektedir. Dünya değersizdir ama yokluğu da mümkün değildir. Dengeyi koruyabildikten sonra dünyadan kopmamız gerekmiyor. Yeter ki dünyamız âhiretimizi ezmesin.

Allah Teâlâ’nın yardımı da olmazsa olmaz şarttır. Allah’ın yardımı için de kulun samimi gayreti, üstün himmeti gerekmektedir. Allah Teâlâ yardımcımız olsun. Birbirimize dua edelim.

Selamünaleyküm.

Nureddin Yıldız

Twitter.com/nurettinyildiz

Nureddin Yıldız