Bir Fetva

Çocukların bilgisayar ve cep telefonlarını anne babanın gizlice kontrol etmesi ne kadar doğrudur?

6096
04.02.2017

267) Çocukların Bilgisayar ve Cep Telefonlarını Anne Babanın Gizlice Kontrol Etmesi
Bismillah
Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah
Müslüman bir baba, Müslüman bir ailenin reisi olan baba çocuklarının ve eşinin ahiretinin ne olacağına dair endişesi olması gerekir şüphesiz. Yaşadığımız çağda ahireti de dünyayı da sürükleyebilecek nitelikte iletişim araçları kullanılmaktadır. İnternet, cep telefonu, bilgisayar; adına ne denirse densin esasen anne ve baba ya da eşler birbirlerinin cep telefonuna, birbirlerinin bilgisayarına bakmamaladırlar.
Müstakil bir insan, kendisi mesuliyetine müdrik yaşıyor olmalıdır ama bir baba, bir eş; Allah katında mesul olduğu şeylerden biri olduğu sürece bilgisayarında çocuğunun ne kullandığını bilmelidir.
Şöyle bir program izleyebilir: Çocuklarına itimat üzere devam ediyorsa ne ala; kontrol etmemeli, bir savcı gibi çocuklarının başında durmamalı. Tereddüt ediyorsa, çocuklarının tavrından şüpheleniyorsa veya kontrol edeceğinden ikna olamayacağı kadar şüpheleri varsa bilgisayarlarını, cep telefonlarını kontrol ettiğini söyleyerek kontrol etmelidir. Aile içerisinde hafiye gibi çalışmak, gizli casusluk faaliyeti yapar gibi bulunmak; aile samimiyetine leke getirebilir.

Velhamdülillahi Rabb’il âlemîn.

Nureddin Yıldız