Bir Fetva

Çeyiz ve takılar mehir yerine geçer mi?

21715
26.01.2017

178) Çeyiz ve Takılar Mehir Yerine Geçer mi?

Bismillah.
Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah.
Mehir nikâhın gereklerindendir. Şudur mehir: Kadının erkeğe “Ben seninle evlenmek-nikâhlanmak için şunu isterim.” demesidir. Eğer bu, nikâh akdinde konuşulması unutulursa daha sonra mahkeme kararıyla bile tespit edilebilir. Nikâhın önemli bölümlerindendir.
Mehir, kadının erkekten onun evine kadın olarak gitmesi karşılığında istediği şeydir. Çeyiz, takılar, düğündeki hediyeler, nişan vesairedeki hediyeler mehir sayılmamalıdır aslında. Neden? Takı konuşulmuş-pazarlık edilmiş bir şey değildir, bir hediyedir. Ama eğer nişan gününde, söz gününde, işte “Bizi düğünden önce şuraya götüreceksin, şu kadar bilezik alacaksın, şu ayakkabıyı alacaksın, şunu alacaksın, nikâh masasına oturduğumuzda da mehir olarak şu kadar daha vereceksin.” deniyorsa bunların toplamı mehir demektir. Ama esasen çeyiz ve diğer takılar bizim toplumumuzda mehir statüsünde kabul edilmemektedir. Mehri ayrı bir şekilde tutacağız. Bunlar neden önemli? Şundan dolayı önemli:
Evliliğin sürmemesi hâlinde verilen mehir, -mesela altı ay sonra boşanma oldu maazallah- geri istenmez bir daha. Diğerleri için belli bir pazarlık yapılabilir ama mehir kadının hakkı olarak kalır.

Velhamdülillahirabbilalemin.

Nureddin Yıldız